Home » Ian » Mijn opleiding

Mijn eerst stapjes in de hondenschool werden gezet in Hansweert. Niet echt een eenvoudige hondenschool voor bengels zoals ik.
Bij de les blijven was niet meteen mijn favoriete bezigheid. Ik heb dat duidelijk laten weten door met mijn geblaf heel de puppyklas op stelten te zetten.
Na enkele lessen Hansweert, zijn we in KC-Scheldenzoom gestart. Die school lag me veel beter want we kregen er klikkertraining.
Toch had ik wat privé training nodig want blaffen was ondertussen mijn handelsmerk !

Anouk Covents van Dogdays leerde mij alles over zelfbeheersing. Door mijn enthousiasme giert de adrenaline soms zo door mijn lijf, dat ik wel eens de controle over mezelf verlies. Me ergens op concentreren was dan onmogelijk, en ik leek wel ongehoorzaam, terwijl het helemaal niet mijn bedoeling was. Eigenlijk ben ik heel slim en ik doe niets liever dan dingen zelf uitzoeken en ontdekken. Doordat mijn baasje geleerd heeft om me op de juiste moment te belonen, kon ik dingen leren die toch net wat meer inzicht vragen.

Op deze manier werden mijn baasje en ik een echt team. Na de puppycursus in Bergen Op Zoom zijn we gewoon als duo verder gegaan. Geen school en geen begeleiding. Mijn dagelijkse wandelingen waren mijn beste leerschool. De polders gaven genoeg ruimte en waren een ideaal werkterrein. We namen onze tijd om basisgehoorzaamheid in allerlei omstandigheden onder de knie te krijgen. Elke wandeling was anders. Soms de zalige rust van een prikkelarme omgeving, wat ideaal was om nieuwe dingen te leren. Maar uiteindelijk opbouwend bij steeds meer prikkels, om ook dan mijn zelfbeheersing te bewaren. Dat was moeilijk als ik fietsers of joggers zag. Er was heel wat oefening nodig om ze te leren negeren en ze aan me voorbij te laten gaan. Soms kriebelde het in mijn buik en kreeg ik peper in mijn poep. Dan moest ik er wel achteraan. Maar je moet het lef hebben om fouten te maken, wil je jezelf verbeteren !!!

Ondertussen ben ik een gehoorzame jongen ! Daarom kozen we voor een nieuwe uitdaging. In december 2015 begon ik met Obedience, bij Martine Verhoeven in Wachtebeke. Speels, zonder enige vorm van dwang, ga ik trachten om mijn basisgehoorzaamheid verder uit te werken tot een stijlvol geheel. Bij hondjes als ik past gewoon net dat ietsje meer elegantie. We zien wel wat het wordt. Momenteel loop ik er nog wel wat bij als een doorsnee polderhond. Maar ik heb er zin in !